Assertief zijn; dat is is staat zijn om op een rustige manier je grenzen kenbaar te maken. Angst kan je daarbij tegen houden. Je kunt ook té assertief zijn. Dat ben je niet assertief maar eigenlijk agressief of dominant. Allebei onhandig; want je wilt duidelijk kunnen zijn maar ook dat mensen je waarderen en vertrouwen.
Assertiviteitstraining met trainingsacteurs
Assertief zijn kun je leren in een assertiviteitstraining. Naast de theorie is het vooral belangrijk dat de deelnemers in zo'n training de mogelijkheid krijgen om praktijkgericht te oefenen. Op die manier kunnen ze ervaren wat assertieve gedrag precies is en wat het effect is als ze dit toepassen. Onderling kunnen de deelnemers verschillende casussen met elkaar oefenen.
Waarom trainingsacteurs?
Als de deelnemers wat verder zijn gevorderd in de training is het tijd voor het uitwerken van scenario's met een trainingsacteur. Het oefenen met een trainingsacteur heeft een enorme meerwaarde ten opzicht van alleen oefenen met de trainer en deelnemers onderling. Het is spannend voor de deelnemers maar dat maakt het juist zo waardevol. In het echte leven is assertief zijn immers ook veel spannender dan in de training. Hieronder lees je 8 redenen waarom een assertiviteitstraining met trainingsacteurs effectiever is:
De kracht van trainingsacteurs
- 1. Realistische Oefeningen: Trainingsacteurs zijn getraind in het realistisch neerzetten van een rol. Niet alleen in taal maar ook in non-verbale communicatie zoals lichaamshouding, intonatie en de blik in hun ogen. Dit stelt deelnemers in staat om assertieve communicatie te oefenen in situaties die echt aanvoelen.
- 2. Persoonlijke casus naspelen: Trainingsacteurs kunnen een waargebeurde situatie van de deelnemer na te spelen. Op deze manier kan de deelnemer ander gedrag uitproberen en oefenen in een voor hem of haar persoonlijke casus. Een trainingsacteur weet welke vragen hij/zij met stellen om een goed beeld te krijgen van de casus en wat de triggers waren, die het voor de deelnemer destijds zo lastig maakte.
- 3. Emotionele Resonantie: Door het spelen van emoties en reacties van echte mensen, kunnen trainingsacteurs situaties creëren die emotionele reacties oproepen. Dit helpt deelnemers om effectief om te gaan met emoties tijdens het oefenen van assertieve gedrag.
- 4. Veilige leerervaring: Een trainingsacteur heeft als doel de deelnemer een zo goed mogelijke leerervaring aan te bieden. Een goede trainingsacteur laat de deelnemer veilig voelen om te oefenen. Daardoor is men minder bang om fouten te maken en zal het doormiddel van "trail and error" de vaardigheden eigen maken.
- 5. Meer uitdaging: Naast het bieden van veiligheid biedt een trainingsacteur ook meer uitdaging. Deelnemers onderling zijn lief voor elkaar en blijven vaak in hun comfortzone. Een trainingsacteur neemt de deelnemers stap voor stap mee naar een situatie waarin ze boven zichzelf uit kunnen stijgen.
- 6. Feedback in het spel: Om de deelnemers aldoende te laten leren past een trainingsacteur verschillende technieken toe om de deelnemer tijdens het spel naar het juiste gedrag te lijden. Als het gedrag nog niet assertitief genoeg is reageert de trainingsacteur bijvoorbeeld door boos te kijken, niets te zeggen of een andere kant op te kijken. Bij het juiste gedrag wordt de deelnemer beloond met een glimlach, een positieve reactie en meer toenadering. Hierdoor "voelt" de deelnemer wat het juiste gedrag is.
- 7. Effectieve feedback: Trainingsacteurs zijn getraind in het geven van opbouwende feedback. Ze helpen deelnemers te begrijpen waarin ze uitblinken en waar verbetering nodig is.
- 8. Aanpassingsvermogen: Trainingsacteurs kunnen zich aanpassen aan de behoeften en het niveau van de deelnemers en verschillende situaties nabootsen. Hierdoor kunnen deelnemers oefenen met verschillende soorten interacties en communicatiestijlen.
Samenvatting
Kortom, een assertiviteitstraining met een trainingsacteur is een effectieve en krachtige manier om je assertieve communicatievaardigheden te ontwikkelen en te versterken. De realistische oefeningen, directe feedback, emotionele resonantie, en het aanpassingsvermogen van trainingsacteurs maken deze trainingen buitengewoon waardevol. Als je op zoek bent naar manieren om zelfverzekerder en effectiever te communiceren, overweeg dan deel te nemen aan zo'n training. Het kan een verschil maken in zowel je persoonlijke als professionele leven. Assertief zijn is niet alleen een belangrijke vaardigheid, maar het kan ook leiden tot een groter gevoel van eigenwaarde en welzijn.